Friday, April 17, 2009

Cerita bersalin Zayyan Hakimi


huh, baru berkesempatan nak post entry pasal bersalinkan zayyan hakimi. nasib baikla umi ni bersalin awal gak, itupun dah 3.84kg. Alhamdulillah semua dah selamat.
sebenarnye mase umi gi clinic tu just for check up saje. hari selasa 24 mac mase tu bb 39minggu 1 hari. kire check up minggu ke 39 la ni. hari sebelumnye, byk aktiviti yang umi lakukan. pegi konvo abi, pastu mkn2 ramai. pastu mlmnye plak kohai yang baru dtg wat makan2 pastu ade sesi perkenalkan diri. mase tu umi rase contraction sikit tapi leh tahan. lagipun sonot dpt kumpul ramai2 gelak2 ngan telatah kohai yang baru dtg. budak2 ni kecoh2 soh umi jgn gelak kuat sgt takut terberanak kat situ.. hehehe.. abes majlis kul 1 pagi kami balik umah. dah siap cuci badan semua, umi pun ready la nak tido. sakit dah stop, huh camtula selalu, kejap sakit kejap tak. sakitnye pun tak kuat.
bangun pagi esoknye, pas hantar maira gi sekolah umi n abi bekpes sama2. pastu umi watla dramatik ckp kat abi bile nak bersalin ni. abi ckp kalo umi tak bersalin minggu ni, abi tinggal jekla kat toyama dulu. tiba2 rase sedih yang amat plak. meleleh air mata umi bayangkan kalo betui2 kene tinggal bersalin sengsorang. pastu masuk bilik menangis sengsorang, puas abi pujuk. last sekali abi ajak pi clinic tgk takut terbuka lagi rahim. huhhuhu, dramatik betuila umi ni.
sampai kat clinic, tak ramai org sgt jumpe sensei pastu wat vaginal check up dah terbuka 3 cm. pastu abi pun tanye la sensei tak boleh bersalin lagi ke coz minggu depan dia nak start keje so takde sape leh temankan umi bersalin. terus sensei kata boleh jek lagipun bb dah matang n rahim dah terbuka. terkejut badak kami dengar. tak sangka plak boleh. rupenye kat nihon ni ade jek cara nak cepatkan bersalin walaupun tak overdue just derang tak bagi ubat untuk kurangkan rasa sakit jek. itu yang dimaksudkan bersalin secara natural, nak cepatkan bersalin derang bagi jek janji condition ibu n bb semua ok. pastu sensei terangkan cara nak cepatkan bersalin sama ada nk mkn ubat atau suntik. mkn ubat lambat sikit kesannye tapi bb tak terkejut n suntik plak sgt cepat kesannye. abi ckp kat sensei ikut senseila mana yang lebih elok untuk bagi kat umi. sensei ckp better amek mkn ubat setiap sejam tu n terus sensei ckp leh masuk wad dah sekarang. tergamam umi kejap. huishh tak sangka plak terus masuk wad. nasib baik beg spital semua dah ade dlm bonet just camera jek tak bawak agi. pastu abi ckp kat umi, hah tadi ckp nak beranak sgt nak dok spital sgt lani leh la masuk. hehehe, perli plak.

1st day lady's clinic hosono

pastu tepat 11.30 am, nurse bwk ke 2nd floor n tunjukkan bilik LDR (labour, delivery n recovery) kat kami soh masuk n bagi baju soh umi tukar. pastu bagi ubat soh umi mkn. pastu soh landing atas katil pasangkan mesin detect contraction tu kat perut. tak sampai 5 min dah rase sakit dah. pastu sakit datang setiap 5 min. pas dok kejap tu, umi soh abi balik amekkan camera n barang yang takde lagi.pas abi datang balik kat LDR pun sakit umi tetap cenggitu gak. setiap sejam dibagi ubat. kate midwives besanye kalo dah makan 6 biji bersalin la. di pendekkan cerita dah abes dah ubat yang ke 6. mase tu dah pukul 6 petang, sakit umi datang setiap 3 minit tapi sakitnye tak kuat. kalo datang yang kuat, mesti selang seli yang tak kuat. midwife asyik soh umi pasangkan mesin tu kat perut jek sampai geram coz bile tgk graf tu sakitnye still lagi berselang seli ngan yang tak kuat.
mlm tu plak, abi datang balik ngan maira temankan umi kat LDR. umi masih agi berselera makan. lupe plak, midwife yang monitor umi mlm tu bagi ubat bontot soh berak. bencinye, setiap setengah jam masuk toilet nak membuang. mase bersalin maira dulu tak bagi pun ubat berak.

2nd day lady's clinic hosono

dah masuk tengah malam tu, sakit tetap agi cenggitu. datang setiap 3 min tapi di selang seli ngan sakit kuat, sakit tak kuat. tapi umi masih lagi leh relaks mase ni. penat dah ukur bilik berjalan dlm LDR tu soh cepat terbuka, nasib baik bilik luas gak. maira dah terlena tido atas katil. abi plak sibuk main PSP. bagus betuila abi ni satu mlm tak tido. umi plak kalo dah semput berjalan tu baring atas katil. siap boleh terlelap lagi, bayangkan maknanya tak sakit sgtla tu coz siap leh pejamkan mata.
di pendekkan lagi, kul 6 pagi masih sama walaupun rahim dah terbuka 6 cm. pastu midwife dtg ckp nak bagi ubat suntik plak kat umi. dah selesai suntik, abi ngan maira balik nak mandi n hantarkan maira gi sekolah. pukul 8 lebih abi dtg balik n sempat makan bekpes ngan umi. mase mkn tu, sakit makin kuat plak sampai dah tak lalu makan dah. pukul 9 pagi, sensei dtg check n soh umi turun 1st floor untuk wat vaginal check up. dah check semua kate sensei dah terbuka 7cm n arini memang kompem akan bersalin punye. sensei bagi kata2 semangat kat umi siap soh ckp gambate sambil angkat tangan lagi. syahdu plak, macam bapa2 plak sensei ni, maklumla sensei dah tua bile die bagi kata2 semangat camtu cam syahdu je. sensei ckp soh continue mkn ubat yang setiap sejam tu. pastu mknla umi ubat tu lagi.
dipendekkan cerita lagi, kul 11 sakit makin kuat. tapi dalam 5,6 kali sakit kuat yang amat kuat tu masih lagi di selang ngan sakit kurang kuat. tensen jek rase nak cepuk mesin tu bile kuarkan graf yang rendah.. hahaha, angin kat mesin plak. dahla mase baring2 tu umi siap leh terlelap agi. dah dekat kul 12 tengahari tu, tiba2 datang semangat kat umi uishh ckp kat diri sendiri nak tunggu sampai bile ni, asal baring jek terlelap. tiba2 bersemangat ckp kat diri sendiri camana pun hari ni kene bersalin gak ni. pastu umi rase cam nak teran berak plak, masuk toilet takmo membuang plak. uishh adekah maknanye ini rase teran nak bersalin. sakit pun memang tak hengat dah. sakit oooo.. siap leh ckp kat diri sendiri plak, bile la aku nak pengsan ni, kalo pengsan leh la derang operate aku.. hehehhe..
umi ckp kat abi dah sakit sgt dah ni, rase nak teran. abi pun pegi ckp kat midwife yang monitor umi untuk sebelah pagi. asyik tukar jek org yang monitor tapi paling suke midwife yang 1st tu. byk ckp n dah tua so sgt memahami keadaan kami yang tak tau ape2 ni. bile midwife check ckp 7cm agi tak berubah. huhuhu, rase tension sgt coz memang dah sakit tahap gaban dah. pasti midwife ckp kalo rase nak teran jgn teran kene tunggu air ketuban pecah n 10cm dulu. umi pun angguk2 jekla. dulu mase nak bersalin kat maira pun midwife ckp camtu gak, kali ni takkan umi nak tunggu cam dulu gak, gamaknye lambat agila nak bersalin. so bile time contraction kuat tu dtg, umi hembus nafas kuat2 but still lagi control takdela sampai meneran tapi teran gak sebenarnye. hehehhe.. abi plak dok sibuk amek video umi tgh sakit, ishh geram betui org sakit2 die gi wat temuramah soh cakap2 n pose plak. rase nk ketuk jek, hahaha, kalo abg takde mase tu tak taula camana..
pukul 1 pm midwife dtg check n ckp dah terbuka 9cm n kepala baby dah kat bawah sgt. die ckp jgn teran agi coz air ketuban tak pecah agi tapi ckp dah nak bersalin dah ni. derang pun prepare barang2 nak bersalin siap2. dekat kul 2 tu, sakitnye Tuhan saja yang tahu, tibe2 bunyi pop air ketuban dah pecah. terkejut abi terus lompat panggil midwives. derang pun kelam kabutla prepare barang, lampu n katil umi jadikan katil untuk bersalin plak. canggih betui la, mase tu umi dah takleh berpikir ngan betui dah, sakit sgt campur ngan mengantuk campur penat semua ade. mase tu plak hujan turun, hujan rahmat..
dah kul 2 tu semua dah ready soh umi teran. teran punye teran dah dekat 20min tak kuar2 agi. basah lencun baju umi, abi kat sebelah dok lap muke umi n bagi semangat soh teran n ajar pernafasan yang betui. makk oiii, sakitnye. penatnye.. semua ade. pukul 2.20pm tu sensei tak sampai agi, midwives yang dok keliling umi ni dok bagi semangat soh push. pastu sensei sampai pujuk umi soh teran agi. umi ckp dah tak larat sgt dah ni. gelak jek sensei, hampeh betui. pastu apelagi slupp slupp bunyi gunting. tak rase sakit pun kene gunting. pas kene gunting tu, umi hanye hembus nafas kuat camtu jek terus zayyan hakimi selamat dilahirkan tepat pukul 2.30 pm.
syukur sgt, kesakitan berakhir. mase tu dengar zayyan nangis kuat sgt. umi mase tu dah takde perasaan dah, penat sgt dok push. tgk zayyan yang baru lahir pun dah tak larat. sensei dok jahit pun tak rase ape2 tapi rase sejuk yang amat sgt. menggeletar satu badan sejuk sgt. nurse dtg balutkan badan umi ngan selimut tebal pastu masukkan air dlm badan. dah setel jahit semua, sensei dtg ucap tahniah pastu amekkan gambar untuk kami. lawak betuila sensei ni, die sendiri yang amek kan gambar tapi layan jekla walaupun mase tu dah penat sgt. umi stay dlm bilik LDR untuk recovery selama 2 jam. mase tu abi dok sibuk2 amek pic anak bujang die pastu siap bangga agi ckp zayyan cam muke die ade dimple kat pipi. umi dengar jekla sambil mata pejam.. huhuhu, mase tu perasaan lega sangat coz berjaya gak bersalin petang tu.

kesimpulannye, sakit bersalin kali ni kalo diikutkan sakit bersalin zayna humairaa lagi teruk coz sakit yang berpanjangan n tak berhenti. kali ni sakit panjang tapi tak kuat. 2 jam terakhir jek umi sakit yang amat sgt tu yang tak dpt dicakapkan dengan kata2. kali ni gak dpt title patient paling senyap, semua midwives ckp suguii sakit leh tahan tak menjerit2 tak melalak (hehehe, tabik kat diri sendiri gak walaupun rasenye semua org Islam manela ade jerit2 camtukan, depa ni lainla). akhirnya semua dah selamat, Alhamdulillah..

24 comments:

Nariko said...

aku dah tau apa nak komen..jap lg nk komen.. hehhe skrg boss ada kat sblah

N.I.N.A said...

congrats ye?
=)
dr zayyan blom lahir lagi da sembunyi2 bace blog niy..
congrats!!!

Fire Dragon said...

Xmo beranak lg dah... Huhuhu!

Fith said...

Sugoi ne...
fith ni walaupun pernah beranak tapi tak sempat merasa contraction yang kuat,haha,hrp2nya kali ni Allah izinkan untuk bersalin normal.teringin nak rasa sakit bersalin yg sbnr...

Dandelion said...

hehe kiter dlu penat tahap gaban antara contraction tu leh skip kejap meneran. dahtu leh terlelap dgn lenanya. contraction dtg terjaga balik. si latif dh gelabah apsal bini dia senyap je tutup mata masa tgh2 sakit tu haha. org dh xde tenaga dia xtau :P kiter dlu diorg masukkan iv jek. nk mntak gak la bersalin cpt huahua. btw bestnyer lah hospital n doc murni pegi tu :D

Fatin Farhah said...

Gerun..gerun..gerun..!

paghett aka farida said...

fuh..saspen..
doakan aku and baby aku ek..my hubby as well..=)
mur..tembam nye zayyan..tembam..rs nak cubit2 je..
mesti ikot belah pg ni..pg pon lahir besar kan kalo x silap ko penah cite dlu..

kew_chop said...

nariko : komen jgn tak komen

nina : thanks, salam kenal.

cik fire : hahaha, yelah tu..

fith : InsyaAllah, semoga dpt bersalin normal.

ina : hehhehe, penatkan mase push tu. pikir2 balik seriknye nak beranak tapi rase nak tambah agi. kuang kuang..

fatin : rilek aar dik, nanti anda pun akan mengalaminye..

paghett : Amin, semoga semua selamat. aah, ikut bapaknye la dulu bapaknye lahir 4.2kg

mek lely said...

mur..risau plak aku baca criter menerang ni..doa2kan aku senang beranak..hehehe...

neeza said...

adoi..baca pon letih..apetah lgi ko yg menangung,mek mur..ko bg inspirasi utk aku tak amik epidural for next baby..ahaha..ade branikah saye?

Nur Hamizah said...

wwaaahhhh memang pengalaman takleh dilupakanlah.aku mcm bole bygkan berada di tempat ko beranak skali bace entry ni..hehe.wahhhh ni buat aku semangat nak tunggu bersalin ni.ko memang hebat!! moga-moga aku boleh jadi sekuat kamu mek.doakan aku ok..:-)

Nariko said...

td nak komen pasal ni
'sensei bagi kata2 semangat kat umi siap soh ckp gambate sambil angkat tangan lagi'
aku tgh khusyuk membayangkan saat2 getir ko nak bersalin tetiba tergelak lepas baca ayat tuh..camne la ko tgh sakit2 dia paksa angkat2 tangan lak. cute betol doktor tu

tembombom said...

yoku gambatta ne~~ akhirnya dah selamat dah semuanya.. ok jugak kat sana dia bg induced soh cepat, kat sini aku mintak induced cepat2 dia tak bagi selagi tak overdue 12 hari.. pasni anak ketiga pulak lah ek... hahahah....

ps:walaupun sakit bersalin aritu sakit gila2 tapi sekarang ni dah tak ingat dah, kalau boleh nak ada second baby bila Elyas besar sikit.. heheh

mommy izzdanish said...

mur.....omedetoo sbb dah lalui suma ye..tp btol la..sehabis2 dah keluar bb ke dunia...doctor nk jahit suma tu..dah xrasa papa kan?walhal kl dengar akak2 cite(time zaman anak dara laaa:p) punyaa la takuttt n rs xcaya..

miralatiff said...

semangat betul zayyan!! Emir mase lahir 3.42kg..bile bace entry murni ni teringat plak mase bersalin Emir Faiz..kite pon kene induced jugak..Chipmunk kate mase kite tgh duk nak push tu die rase macam tgk football match plak..hehe..semua orang nak bagi semangat kat kite mase tu..kite ni tengah sakit2 dah tak pikir ape dah...lame jugak murni tunggu lepas kene induced ek..tapi ape2 hal pon Alhamdulillah murni selamar deliver zayyan..

mysara said...

murni, yg part kena gunting tu,same case dgn mai masa lahirkan rayyan.xrasa sakit pon,tp rasa kena gunting.pastu doc jahit tu,kita dah rasa mcm,buat la apa pun..saya xkesah..penat sgt2 meneran.alhamdulillah,akhirnya dpt jumpa jugak baby boy yg kita usik2 masa dlm perut dulu tu..hihihi.

btw,murni.. dulu masa mai pregnant..mai plan nak namakan anak lelaki -rayyan,kalau perempuan-rayyna..bila tgk2 balik.nama onechan zayyan ada zayna kat depan kan?? hehehe.. wut a coincindence..

kew_chop said...

pn lely : jgnla takut. pas jumpe bb hilang semua sakit tu,hihihi

neeza : mesti berani punye. chaiyokk2!!

mizah : ko pun bakal mama yg hebat gak. nantikan detik itu..

nariko : aah, bile ingat balik rase nk gelak jek. aku layan jekla ape yang doc tu soh buat. gelak jek pg tgk aku dok wat camtu time2 sakit.

shu : aah, dah tak ingat dah tapi serik oii.. kasik chance org lain la plak dulu. aku pencen jap. hihihi

mami izz : ngeri gler kalo ingat balik kan..

mira : aah, lama tunggu pas kene induced tu. ni yang serik jap ni..

mai : cantiknye nama rayyna tu. hehehe, cepat mai, nk tgk rupe rayyna plak ni..

@Z said...

hai! congrats ye. naik keje lepas pantang aritu, duk tunggu jugak bila nak bersalin. hehe. alhamdulillah, sume dah selamat. congrats lagi sekali..

kew_chop said...

thanks akak. tak sabar nk tunggu abes pantang ni. huhuhu..

Dari Hati said...

ehem..baca netri ko rasa macam aku pulak yang tgh beranak.Memang detail lah ceritanya.Naik bulu roma tau..Bulu roma je ok??Wa,aku rupenye tatau pon kawan2 ku ade blog tersendiri.Alih2 tgk blog2 sume dah pasal ngandung and anak jer..

Aku kawen nanti arap2 jangan la ko lupe pengantin tua ni nanti.(Hehe,ntah bile la tu nak jadi pengantin)

dilanun said...

murni! congrats!! Sama bulan la anak kite lahir.. :)
Ko berpantang berbengkung sume ke? Husband sorang je ke jaga? camne Maira? hihi.. mesti suke dpt adik kan...

kew_chop said...

dila : aah samala anak kite. anak aku cukup sebulan arini, berat dah 5.3kg yusuf dah bape kg. aku tak pantang sgt pun. pakai koset jek, payah nk bengkung kain tu. husband jekla jaga. maira tak boleh tgk zayyan buka mata, mesti nk gomol kiss. rimas jek si kecik tu. hihihi..

kew_chop said...

kepada hati : mane buleh daku lupakan kamu. di manakan ku cari ganti serupa denganmu.. amacam, syahdukah anda..

dilanun said...

Hebatla ko bpantang sndirian. Minum ais x? Hehe. Amboi beratnye zayyan. Yusuf sbulan baru 4.4kg.