Friday, March 2, 2012

Tadaima (^o^)

Tadaima.. dah 3 minggu lebih kami balik ke nihon.. home sweet home.. tapi x berapa nak sweet lagi sebab baru masuk umah baru, persekitaran baru n semua baru la. barang2 pun x abes unpack lagi, wat kuar yg betul2 nak pakai time winter ni jek dulu.

Fuhhh fuhh lain benar bila dah ada 3 org cahaya mata ni, bznya mengalahkan menteri, haha tipu la ni.. tapi serius, setiap ari nak kena deal n handle 3 jenis perangai. even bersama2 setiap hari 24/7 seminggu pun takleh nak budget apa la si kecik 3 org ni nak uji umi. hihi, budget cam umi kena dera plak..

Umi x reti lagi nak manage time ngan anak 3 ni, rindunya nak berblog cam dulu2. lani lagi byk tulis status kat fb dari berblog (mesti org meluat tiap hari ada jek status, haha). usha blog kawan2 pun guna hp n byk jadi silent reader jek, huhu.. lagipun si kecik bb zayra ni takleh nak tinggal lelama sgt. nak harapkan si kakak n si abang tu bape lama sgtla budak2 umur 5 tahun lebih & 2 tahun lebih tu nak jaga adik, nama pun budak2 lagi kan. yg si kakak boleh gak diharap nak jaga dlm 1o min, yg si abang tu umi memang x berani nak bagi tinggal berdua ngan adik. umi masih lagi tercarik2 skill2 n petua2 nak handle anak2 dgn berkesan, hihi..

Setiap pagi dlm cuaca sejuk kejung ni sebelum bangkit tido umi dok kumpul2 kekuatan nak bangun pagi & tercari kekuatan n kesabaran nak menjaga anak2 dengan baik. err bukan mengeluh tapi bukan mudah nak hadapi semua keadaan ngan sabar n tenang. hanya yg melalui yg akan memahami.. bukannya payah kalo takat nak jaga anak pastu bersenang lenang depan tv, time mkn bagi anak2 mkn nasi ngan sardin, telur.. tapi takkan benda tu jek nak hadap tiap hari. yg susahnya kalo tiap hari 100% mahu berjaya dlm mendidik anak2 n mengharungi hari2 ngan penuh berkesan. yg kecik senang jek nak jaga, time lapar bagi susu, pas berak tukar lampin, bagi cukup tido n belaian, ok dah cukup.. yg susahnya dlm menjaga si kakak & si abang yg tgh membesar, takkan nak bagi mengadap tv n pastu main game setiap masa. kakak yg umur 5 tahun lebih perlu di isi masa ngan manfaat, si abang yg baru nak cecah 3 tahun 25hb ni plak perlu perhatian lebih maybe sebab anak lelaki kot memang tersgt taihen (mencabar). bagi umi plak yg dah ada pengalaman ngan si kakak ni umur 3 tahun adalah umur yg sgt kritikal. bila dah melebihi fasa 3 tahun, anak akan lebih mudah di handle. macam kakak humaira dulu, umur 3 tahun suka sgt merajuk n bila ditanya takmo bagitau. hakimi plak lain plak perangai, suka tunjukkan perangai, suka menjerit, pastu bila tak dpt sesuatu yg dia nak, dia akan pukul/gigit/cubit atau apa2 jekla yg dia boleh buat masa tu. lain anak, lain perangai nya kan. kita sebagai ibu la yg kena handle dengan penuh SABAR..

Ya Allah berikan lah daku kesabaran & kekuatan dlm mendidik anak2 ku, amin..

Abi n umi bercadang nak hantar kakak humaira & hakimi ke youchien tahun ni, masih lagi dalam proses. mintak2 dipermudahkan sebab payah gak baru pindah tempat baru ni byk lagi yg tak familiar. dan sebenarnya umi masih lagi berfikir2 sama ada mahu wat home schooling atau hantar anak2 ke tadika. rasanya lebih kepada 60% ke arah hantar ke tadika sebab umi rasa tak mampu nak handle n betul2 buat coz kakak maira dah nak masuk sekolah rendah tahun depan. sekurang2 bila masuk tadika ada la byk input yg dia dpt sebagai bekalan sebelum masuk sekolah rendah nanti. cuma umi perlu betul2 ajar semampu boleh dlm Iqra' n surah2 pendek sebagai ayat hafazan, InsyaAllah..

Apapun, kalo kita buat semua ni ngan hati redha ngan penuh ikhlas InsyaAllah akan bagi byk manfaat pada masa depan. semoga umi lebih menghargai masa bersama anak2. semoga abi berjaya dalam karier. semoga keluarga kita hidup bahagia & senantiasa dilindungiNYA..

cinta hati abi & umi


Saturday, January 14, 2012

Cinta hati (^o^)





YA ALLAH..
SIHATKANLAH TUBUH BADANKU DAN BERIKANLAH DAKU KEKUATAN SERTA KESABARAN DALAM MENJAGA SUAMI & MENDIDIK ANAK-ANAKKU..
AMIN YA RABBAL ALAMIN..

Zayra 1 bulan

Alhamdulillah Zayra dah berusia 1 bulan hari ni. berat minggu lepas masa berkhatan kat klinic 4.5 kg. hari ni tak taula bape, maybe dah nak cecah 5kg kot, dah ketul2 lengan n kaki. lenguh tangan umi kalo dokong lama2, hihi syukur anak membesar berkat susu ibu. susu umi pun sgt banyak, Alhamdulillah..

peel bb Zayra sekarang ni sgt suka dok atas riba or org dokong2. kalo x nyenyak tido, kalo letak atas tilam pandaila dia kuarkan suara2 manja soh amek dokong balik, hihi.. comel jek bunyi hingga tak sampai hati kalo tak dokong balik.. tok ma asyik cakap kat umi asyik dok dokong anak jek, kang balik nihon payah nak letak dia. hihi umi suka jek, kang ada alasan bagitau kat abi, zayra asyik nak melekat jek tak payah kemas umah, kekeke.. yg penting umi nak guna saat ni dokong Zayra puas2, nak cium bau bb puas2 coz nanti bila dah besar dah takde peluang nak gomol2 camni. mesti rindu saat2 camni.. kang pastu mula2 nak tambah bb lagi.. hihi..

suka sgt tengok anak2 tido kan, rasa bahagia sgt. rasa syahdu jek. kalo zayra ni kalo dia tersenyum dalam tido rasa nak geget jek, tambah nampak dimple kat dua2 belah pipi. yg belah kiri lagi dalam dari belah kanan, rasa jatuh hati sgt2 cam tengok abi dolu2 la hihi.. en abi, mesti kembang anak dara kamu dapat gen dimple yg dlm itu (^o^)

yihaa saya dah 1 bulan (^o^)

Baru jek nak hangatkan blog..

Huhu.. baru jek nak hangatkan blog tapi esok nak pegi terminate akaun broadband dah. so tak dptla nak samb berblog kena tunggu balik nihon plak.. hangin jekla bayar mahal tiap2 bulan tapi cam siput sedut jek kalo nak upload gambar or nak loading. lagipun kurang dari sebulan jek lagi nak balik nihon, haku memang kedekut kalo bab2 camni. bayar mahal tapi berbaloi x kesahla.. ni mahal tapi hampesss camano tu.. harusla dihentikan..

uishh hidup kat mesia kalo 1 hari tak kuarkan duit tak sah kan.. (ke umi jek camni) kalo dok nihon, boleh jek kuar tanpa berbelanja.. contohnya boleh bawak bekal @ bento kalo nak mkn, takkan dipandang pelik.. sini mana2 pun duit lorr, nak melabur pun kena bayar 20sen, adesss.. >> ni keluhan minah jakun yg kedekut..

hari ni angin satu badan tak dpt nak transfer gambar2 dlm tab nak upload. dahla hari ni hari penting, birthday abah @ tok ayah n hari ni gak zayra huwaidaa genap 1 bulan. punyala umi sakan buli anak sendiri amek gambar kacau zayra tido. harap2 dptla transfer. usb flash plak tak jumpa letak kat mana. adoii sabar2.. sakit ati kat diri sendiri kalo x ingat mana letak/simpan barang, huhu..

bagi meredakan panas di hati ni, meh tatap gambar mak buyung yang comel sebelum meletup, kasik chance la puji diri sendiri (^o^)

hari persandingan su nani, pengantin lama pun nak menyibuk.. luve u so much sayang..

malam akad nikah

keluarga ZH n keluarga shahril hanani

tema merah : saya sayang keluarga saya..

suka sgt pose ni, semua muka happy (^o^)


Tuesday, January 10, 2012

Bila si suami mengeluh..

Suami : sayang, i love u.. i miss u.. bosannya dok sorang kat umah. datangla cepat, balikla esok gak..
Isteri : love u too, miss u too.. (sambil hati berbunga2 terharu sang suami mengharapkan kehadirannya di sisi (^o^)

Bila dpt call dari abi mengeluh kebosanan macam ni, rasa bersalah plak berjauhan lama2. ni nasib baik umi dah tukar tiket dari 21/2 kepada 8/2 kalo tak lagi kesian kan.. hihi.. ingat juga suamiku padaku.. lallala..
biasanya umi dulu yg akan ucap i love u pada abi, pastu abi yg akan reply love u too. hanya hari2 istimewa n saat2 tertentu jek dpt wish cinta cintun dari abi (ohh suamiku sgt x pandai berpuitis romantik, kalo tiba2 dapat ayat cinta yg pelik2 tu mahu fengsan umi kang, hihi..)
tunggu kepulangan kami 8/2 depan ek abi, nanti kita ronda2 kameoka sama2. abi kena jaga diri, makan foods yang berkhasiat jgn asyik makan maggi jek. selamat maju jaya dengan karier baru. ucapan untuk abi :

All the best abi.. Semoga berjaya dlm karier, diberi kesihatan yg baik & umur yg panjang, dimurahkan rezeki serta dikurniakan kebahagiaan buat keluarga kita selamanya.. Amin, InsyaAllah.. (^o^)

kesian kat abi sebab baru pindah umah baru, tempat baru so kompemla bosan tak tahu hala nak dituju. semua abi buat sendiri dari hal pindah umah lama ke umah baru di kameoka, kyoto. umi cuma tolong sikit2 jek packing barang sebelum balik aritu, yg lain semua abi buat. tq sayang..
umi pun tak sabar nak pindah tempat baru juga sgt sedih meninggalkan yokohama. tempat jatuh lagikan dikenang, ini pula tempat berteduh selama 3 tahun kan.. member2 yokohama yg baik2 semua, semoga ikatan ukhwah antara kita tidak terputus di sini. jemput dtg ke kyoto nanti ek semua rakan2..


sesi perkenalkan bb @ jikoshoukai pada kakak humairaa

sesi perkenalkan bb @ jikoshoukai pada abang hakimi